Posiadacze zwierząt gospodarskich mają możliwość ich uboju na terenie własnego gospodarstwa lub gospodarstwa dopuszczonego do dokonywania uboju zwierząt pochodzących z innych gospodarstw, w celu pozyskania mięsa na użytek własny. Ubojowi mogą być poddane świnie, cielęta do szóstego miesiąca życia, owce, kozy, drób, zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych oraz zwierzęta łowne, których mięso pozyskiwane jest przez myśliwego w wyniku odstrzału.
Pozyskane w wyniku uboju/odstrzału mięso może być przeznaczone wyłącznie na użytek własny tzn. przeznaczone wyłącznie na użytek rolnika lub jego rodziny – nie może być sprzedawane ani nieodpłatnie oddane na rzecz osób trzecich. Przy uboju zwierząt na terenie gospodarstwa powinny być spełnione wymagania określone w przepisach o ochronie zwierząt i w przepisach o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, a także w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.
Wymagania weterynaryjne przy prowadzeniu uboju na użytek własny